Keuringsdienst van Waarde
Tony's Chocolonely is ontstaan vanuit het programma Keuringsdienst van Waarde. Journalisten onthullen in dit programma misstanden over de productie van voedsel en andere producten. Een van de presentatoren is Teun van de Keuken.
Hij is heel erg geschrokken als hij in een boek leest over kindslaven op de cacaoplantages in West- Afrika. Slavernij bestaat nog steeds. Hij besluit op onderzoek uit te gaan.
Wat blijkt er nu? In West-Afrika, waar de meeste cacao vandaan komt, blijkt (kind)slavernij nog heel veel voor te komen. En dat terwijl in 2001 een aantal grote internationale chocoladebedrijven hun handtekening zetten onder het Harking Engel Protocol waarin afspraken staan om de ergste vormen van kindslavernij helemaal te verdwijderen.
Nu Teun weet dat de chocolade besmeurd is met illegale praktijken geeft hij zichzelf, na het eten van een aantal chocoladerepen, aan als chocoladecrimineel in zijn programma Keuringsdienst van Waarde. Teun's aangifte tegen zichzelf wordt niet opgenomen. Hij laat het er niet bij zitten en gaat op advies van zijn advocaat op zoek naar getuigen: slachtoffers van zijn chocolade-gebruik.
In Ivoorkust vindt hij vier jongens die als slaaf op een cacaoplantage werkten. Zij hebben een getuigenverklaring tegen Teun afgelegd.
Terwijl Teun de uitspraak afwacht zit hij niet stil: hij is vastberaden om iets te veranderen aan de gruweldaden van de chocolade-industrie.
Hij stapt af op het chocoladebedrijf Nestlé, op dat moment hoofdsponsor van de nieuwe Sjakie en de Chocoladefabriek-film, om te vragen of zij een slaafvrije reep kunnen produceren. Wanneer Nestlé niet reageert, besluit Teun zelf het goede voorbeeld te geven.
Op 29 november 2005 komt de eerste Tony's Chocolonely reep op de markt; melkchocolade in een alarmerende rode verpakking, Fairtrade en 100% slaafvrij. Teun laat 5.000 Fairtrade melkchocoladerepen maken, maar dit blijkt niet genoeg. De vraag is gigantisch: er worden wel 13.000 repen besteld!
Verkade gaat over op Fairtrade en de Chocolonely foundation wordt opgericht
Verkade volgt
Teun koopt de allereerste Fairtrade reep van Verkade tijdens een veiling. Tony's Chocolonely is natuurlijk dolgelukkig dat ze hun voorbeeld volgen en een goede eerste stap zetten richting eerlijkere chocolade.
Hazelnotenkwestie
De Tony's familie breidt verder uit met een melkreep met hazelnoten uit Turkije.
Op de vingers getikt
Ze worden door EenVandaag op de vingers getikt: in de notenteelt in Turkije komt nog steeds kinderarbeid voor. Toen zijn ze overgestapt naar een Nederlandse hazelnotenteler.
Over op ongelijk verdeelde repen
De grote repen krijgen een metamorfose: vanaf nu zijn ze verdeeld in ongelijke stukjes. Zij vonden het namelijk maar gek dat een chocoladereep uit gelijke blokjes bestaat, terwijl het er in de chocoladewereld helemaal niet eerlijk aan toe gaat.
Bean to Bar reep is een feit
Tony's zet een belangrijke volgende stap op hun route naar 100% slaafvrije chocolade: na chocolademelk is hun allereerste Bean to Bar chocoladereep een feit. Gemaakt met cacaomassa uit Ghana en Ivoorkust van boeren die zij persoonlijk kennen.
Tijdslijn
Teun geeft zich aan als chocoladecrimineel --> Teun op zoek naar getuigen --> Eerste Tony's reep een feit --> Tony's goes official --> Op weg naar 100% slaafvrij --> Verkade over op fairtrade --> Tony's in Afrika onderzoek van start --> Hazelnotenkwestie --> Harkin Engel doelstellingen niet volledig bereikt --> Over op ongelijke verdeelde repen --> Bean to Bar reep is een feit
Maak jouw eigen website met JouwWeb